Populaţia oraşului la recensământul din anul 2011 număra 7577 locuitori. Din punct de vedere etnic, populaţia avea următoarea structură: 73,5% români, 19,3% maghiari, 6,3% rromi și 0,9% alte naționalități.

Descoperirile arheologice au scos la lumină urme de locuire ce aparțin unor perioade istorice datate cu mult înaintea atestării documentare a oraşului. Chișineu-Criș apare pentru prima dată menționat sub denumirea de villa Jeneusol în anii 1202-1203. Sub denumirea de Nodob, satul Nădab este atestat documentar din anul 1334.

Cele mai importante descoperiri arheologice care sustin continuitatea locuirii în acest areal au scos la iveală obiecte cu o vechime mai mare de 2500 de ani în mai multe locuri din vatra actuală a oraşului. De importanţă majoră sunt considerate siturile arheologice care au pus în evidenţă două aşezări datate ca fiind aparţinătoare perioadelor cuprinse între secolele III-V şi X-XI.

Prezenţa râului Crişul Alb, ce desparte oraşul în două părţi, dă posibilitatea practicării unor culturi irigate, folosindu-se apa ca sursă de alimentare. Deşi economia oraşului este una predominant agrară, în ultima perioadă sectorul economic secundar şi terţiar au avut evoluţii ascendente, după ce companii multinaționale importante, precum Maschio Gaspardo sau Sapa Profiles au ales să investească în zonă datorită proximității de punctul de trecere a frontierei Vărșand.

La nivelul oraşului Chişineu-Criş există un centru de sănătate, cu un număr de 40 paturi, cabinete private, cabinete ale medicilor de familie, precum şi Spitalul privat „Sf. Gheorghe” cu un număr de 85 de paturi, având dotări excepţionale inclusiv bloc de operaţii ultramodern. Există, de asemenea, laboratoare de diagnostic şi cabinete dentare private, care deservesc nu numai populaţia din oraş, ci şi cea din zonă.

Din punct de vedere turistic, Chișineu-Criş este un oraş de tranzit spre centrul şi vestul Europei. Cel mai atractiv element turistic al oraşului este râul Crişul Alb cu malurile sale cuprinse de o explozie a vegetaţiei, paradis al păsărilor şi cu o faună acvatică de excepţie.

Contact Primăria Chișineu Criș

Chișineu-Criș, Strada Înfrățirii nr. 97, județul Arad

Telefon 0257 - 350 - 098
Fax 0257 - 350 - 059
Email primariachcris@yahoo.com

Urmărește-ne pe Facebook

Redimensionare titlu
Inversare contrast